Joka jouluiseksi perinteeksi on muodostunut nekkujen keitto. Mummini teki näitä joka joulu, kun olin lapsi ja vieläkin hän niitä keittelee. Nyt minä olen alkanut tekemään niitä myös ja omalta osaltani helpotan mummin joulua, kun hänen ei niin paljoa enää tarvitse tehdä.

2 dl tummaa siirappia
2dl sokeria
2dl kuohukermaa
nokare voita (1-2mm paksu siivu voi paketista, voi olla ohutkin paikka paikoin, tuo on vaan osviittana määrästä)

Älä käytä teflonkattilaa, sillä se ei varmasti tykkää tulikuumasta sokerista. Itse käytin 1,5l teräskattilaa. Kattilan koko vaikuttaa hieman keittoaikaan. Älä myöskään käytä muovista sekoittajaa, koska se sulaa. Puukapusta on pop:) 

Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Alussa täytyy sekoittaa paljon, koska seos kuohuu PALJON.  Se tasoittuu kyllä ja alun jälkeen riittää sekoittelu esim. kerran viiteen minuuttiin, useamminkin voi, jos haluaa, eipä pääse sokeriseos palamaan. Keitä seosta niin kauan, että kun tiputat seosta kylmään veteen nauhana, se kovettuu todella kovaksi. Itsellä tähän meni eilen 1h 10min. Mutta tosiaan kattilan koko ja lieden teho vaikuttavat. Kannattaa testailla välillä. Seoksen väri muuttuu tummemmaksi, kun se alkaa olla valmista. Varo kuitenkin polttamasta sitä pohjaan.

Sillä aikaa kun seos kiehuu, tee nekuille tötteröt. Leikkaa suorakaiteen muotoisia, melkein neliöitä, paloja leivinpaperista. Käännä palat tiukaksi kartioksi ja taita terävä kärki, ettei massa valu ulos. Tökkää kartio esim. kulhoon, jossa on iso kasa vehnäjauhoja. Vehnäjauhot pitävät kartiot pystyssä. Kun massa on valmista, kaada massa kartioihin. Kaadossa kannattaa olla nopea, sillä massa kovettuu nopeasti. Jos massa pitää saada juoksevammaksi kesken kaadon, laita kattila hetkeksi levylle.

Kun kartiot on täytetty, ota yhtä monta cocktailtikkua kuin on nekkuja ja leikkaa saksilla terävät kärjet pois. Anna nekkujen kovettua n.  15min ja tökkää sitten tikut nekkuihin. Tarkoitus on, että nekku on jo sen verran jähmeä, ettei tikku kaadu tai valu reunalle. Odottele pari tuntia, että nekut ovat täysin kovettuneet. Koputtele nekkuja toisiaan vasten, jotta jauhot ja paperiin tarttunut ylimääräiset massatipat lähtevät irti.

Nauti:)