Tätä äippäni teki aina silloin tällöin, kun olin pieni. Ainoa kalaruoka, jota söin kalapuikkojen ohella:D

1 Lohifile (itselläni on ollut kaikenkokoisia, mutta päällinen riittää n. 1kg painoiseen)
1 purkki smetanaa tai cremefraichea
1 ruukku tilliä
1 purkki ruokakermaa
sitruunamehua (itse käytän sitä sellaisesta keltaisesta pullosta)
sitruunapippuria
suolaa

Laita lohi melko korkeareunaiseen vuokaan ja valele päälle sitruuna mehua. Mehua menee tähän n. 0,5 dl kalan koosta riippuen, tarkoitus ei ole laittaa kalaa uimaan mehussa. Poista tarvittaessa ruodot. Itse poistan mehun laiton jälkeen, jolloin kala on pinnasta jo raakakypsynyt ja ruodot lähtee helpommin. Ripottele päälle suolaa ja sitruunapippuria oman maun mukaan, paksuimpaan kohtaan eniten.

Tee kastike sekoittamalla smetanaan 0,5dl sitruunamehua (käytän paljon sitruunaa, jos et pidä niin paljoa mausta, vähennä määriä). Lisää oman maun mukaan suolaa, huomioi tässä kalan päälle laitettu suola. Sitruunapippuria voi laittaa oman maun mukaan, itse laitoin 1 tl. Silppua joukkoon tilli, myös varret voi pilkkoa. Lisää mukaan ruokakerma ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos kalan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Laita lohi uuniin 175 astetta, reilu puoli tuntia (kun pinta rusehtaa, kala valmista). Tarjoa lisäkkeenä riisiä ja salaattia.